söndag 10 maj 2015

Utrustning: Ryggsäck

Utrustning: Ryggsäck
Du behöver en stark och bekväm ryggsäck att bära dina kläder och din utrustning i. Skaffa den allra bästa du har råd med. Remmarna och banden bör vara kraftiga och justerbara, och det skall sitta ordenligt fast i mesen eller säcken.

En tung packning gör att dåligt fastsätta band snabbt lossnar. Ryggsäcken måste ha en ordentlig midjerem. Hemligheten med att bära en ryggsäck ligger i att låta höfterna bära upp den. Höfterna är ju kroppens starkasten punkt, inte axlar och rygg, som snabbt blir trötta och börjar göra ont.

Det finns ryggsäckar med mesen inuti eller utanför säcken. En innre mes är lättare - Både att packa och bära, men en yttre mes är kraftigare och ger en jämnare fördelning av tyngden och lämpar sig bättre för att bära besvärlig och tung utrustning , t.ex. i nödfall en sjuk eller sårad person. En bra mes gör att tyngdpunkten sitter ganska högt upp så att den drar mindre bakåt i rygg och axlar.

Den bör också vara utformad så att den låter luften komma mellan säcken och din rygg, så att inte bli våt i kontaktytan. Mesen väger visserligen en del och kan fastna i utsjutande klippor och grenar, vilket kan göra det svårare att tat sig fram i tät vegitation, fördelarna överväger.

Själva säcken skall vara ett kraftigt, vattentätt material, med snölås inuti så att det inte regnar in eller innehållet trillar ut. Utsidefickor är alltid bra, men det skall vara med försedda med blixtlås hellre än band eller remmar, som inte håller innehållet kvar tillräckligt säkert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar