söndag 26 april 2015

Utrustning: Sovsäck

Utrustning: Sovsäck

Det finns två huvudtyper av sovsäckar i handeln. Den ene är fylld med ett konstmaterial, den andra(som är dyrare) är fylld med dun. Dun är mycket lätt och isolerar bättre - Om man lyckas hålla det torrt. Är det vått förlorar det all sin isoleringsförmåga, och det är svårt att torka.

Finns det risk att utrustningen blir våt är därför bättre att välja ett konstmaterial som fyllning i sovsäcken.

Det finns också utmärkta vindsäckar av material som "andas". I en sådan kan du hålla dig torr även om du inte har ett tält, men ett tält är bättre i längden , eftersom det också kan användas vid matlagning och andra gemensamma aktiviteter.

lördag 25 april 2015

Utrustning för överlevnad

Utrustning för överlevnad
När du försett dig med kunskaper om ditt mål kan du välja ut den utrustning som passar.

Skall du göra långturer till fots är det viktikt att tänka på hur fötterna har det. Gå in dina kängor och stärk huden på fötterna med salicylalg eller - sprit, med början ca: två veckor innan du skall ge dig iväg.

Välj ut din klädsel omsorgsfullt så att du får ett bra skydd men inte blir för varm. Klädseln skall följa kroppen, men får inte strama.

Den skall hålla dig varm och torr, men skall samtidigt hålla kroppen väl ventillerad. Det finns material som släpper ut fukt men ändå inte släpper igenom vatten utifrån.

Där det är kallt klär man sig enligt flerskiktsprincipen, med flera lager kläder. Den som vandrar i mer temperetat klimat klarar sig bra med undertröja och skjorta under en vindtät anorak. Skulle det bli kallare kan man sätta på sig en extra tröja, eller regnkläder om det skulle börja regna. Du behöver också ett ombyte, och något varmt att ta på dig när du vilar...